Home Nápady do zahrady Jak vybrat vhodný zahradní altán

Jak vybrat vhodný zahradní altán

by Martin Stropko

Zahradní altán je skvělým doplňkem každého zahradního prostoru. Ve srovnání se slunečníkem poskytuje větší ochranu před sluncem, větrem a deštěm. Zároveň vytváří příjemné místo pro odpočinek, rodinná setkání nebo grilování. V tomto článku vám poradíme, jak vybrat správný zahradní altán, který bude vyhovovat vašim potřebám a estetickým požadavkům.

K čemu zahradní altán slouží?

Relaxace: altán poskytuje místo, kde můžete odpočívat, číst si knihu nebo jen tak sedět a kochat se přírodou.

Rodinná a společenská setkání: ideální prostor pro rodinné oslavy, grilování a společenské akce.

Venkovní aktivity: Pokud pracujete z domova, může být altán skvělým místem, kde můžete v klidu pracovat na čerstvém vzduchu.

Ochrana před povětrnostními vlivy: Chrání před přímým sluncem, deštěm a poskytuje příjemný úkryt během horkých dnů.

Kde je nejlepší umístit zahradní altán?

Rovný terén: Vyberte místo s rovným a stabilním terénem, aby byl altán pevný a bezpečný.

Blízkost k domu: Altán umístěte blízko domu, aby byl snadno přístupný a abyste do něj mohli snadno přenášet jídlo a nápoje.

Výhled: Pokud máte krásný výhled do zahrady, na rybník nebo na hory, umístěte altán tak, abyste si tento výhled mohli vychutnat.

Ochrana před větrem: Pokud je to možné, umístěte altán na místo chráněné před silným větrem, například ke zdi nebo mezi stromy.

Typy zahradních altánů

Při výběru zahradního altánu můžete vybírat z několika typů a materiálů. Každý z nich má své výhody a nevýhody:

Dřevěné altány

Dřevěné altány jsou oblíbenou volbou díky svému přírodnímu a tradičnímu vzhledu. Dřevo je teplé a harmonicky zapadá do zahradního prostředí. Tyto altány jsou pevné a odolné, takže jsou ideální pro celoroční použití. Vybírat můžete mezi různými druhy dřeva, jako je smrk, borovice nebo dub, přičemž každý z nich má své vlastní vlastnosti a nároky na údržbu. Dřevěné altány vyžadují pravidelnou péči, například natírání ochrannými nátěry, aby byla zajištěna jejich dlouhá životnost a odolnost vůči povětrnostním vlivům.

Látkové altány

Látkové altány nebo párty stany jsou vynikající volbou pro ty, kteří hledají flexibilní a snadno přenosné řešení. Tyto altány jsou obvykle postaveny na lehké kovové konstrukci, kterou lze rychle složit a přepravit. Látkové střechy a stěny poskytují dostatečnou ochranu před sluncem a mírným deštěm, ale jsou méně odolné vůči silnému větru a bouřkám. Jsou ideální pro sezónní použití, například v letních měsících, nebo pro zvláštní události, jako jsou rodinná setkání nebo pikniky. Po skončení sezóny je lze snadno složit a uskladnit, což šetří místo.

Kovové altány

Kovové altány se vyznačují vysokou odolností a moderním vzhledem. Jsou vyrobeny z materiálů, jako je ocel nebo hliník, které jsou odolné proti korozi a vyžadují minimální údržbu. Tyto altány jsou často vybaveny pevnou polykarbonátovou nebo kovovou střechou, která poskytuje vynikající ochranu před povětrnostními vlivy. Kovové altány jsou ideální pro moderní zahrady a terasy, kde estetika a dlouhodobá životnost hrají důležitou roli. Jejich konstrukce umožňuje instalaci různých doplňků, jako jsou závěsy nebo sítě proti hmyzu, což zvyšuje komfort užívání.

Plastové altány

Plastové altány jsou cenově dostupnou a praktickou volbou pro ty, kteří hledají levné řešení. Jsou vyrobeny z vysoce odolného plastu, který je lehký, snadno se čistí a odolává povětrnostním vlivům. Ačkoli mohou vypadat méně esteticky než dřevěné nebo kovové altány, jejich výhody spočívají ve snadné údržbě a delší životnosti. Plastové altány jsou ideální pro ty, kteří hledají funkční a levný přístřešek na zahradu nebo terasu.

Altány s integrovaným posezením a stolem

Altány s integrovaným posezením a zahradním stolem představují komplexní řešení venkovního posezení. Tyto altány jsou navrženy tak, aby obsahovaly zabudované lavice a stoly, což z nich činí ideální místo pro rodinná setkání a společenské akce. Jsou k dispozici z různých materiálů, včetně dřeva, kovu a plastu, a často mají další funkce, jako je úložný prostor nebo osvětlení. Tyto altány nabízejí pohodlí a praktičnost, ale jejich flexibilita je omezená ve srovnání se samostatnými nábytkovými sestavami, které lze libovolně přemisťovat a uspořádat.

Výběr správného zahradního altánu závisí na vašich osobních preferencích, rozpočtu a stylu zahrady. Nezapomeňte vzít v úvahu, jak často a k jakým účelům budete altán používat. Doufáme, že vám tyto tipy pomohou najít ideální altán, který vám bude poskytovat pohodlí a estetický požitek po mnoho let.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť