Home Bydleme zdravě! Efektivní skladování potravin

Efektivní skladování potravin

by Martin Stropko

Správné skladování potravin je klíčem k zachování čerstvosti, chuti a výživové hodnoty. Ať už máte velkou spíž, potravinové skříně nebo používáte různé krabice, přepravky a sklenice, existuje řada způsobů, jak potraviny efektivně skladovat. V tomto článku se podíváme na různé možnosti a tipy, jak a kde nejlépe skladovat různé druhy potravin.

Spižírny a skříně na potraviny

Pro dlouhodobé skladování potravin je nezbytná spíž nebo potravinová skříň. V ideálním případě by měla být spíž tmavá, suchá a dobře větraná. Teplota by měla být stabilní, ideálně mezi 10-15 °C. 

Skladovat můžete:

Obilniny a cereálie: Uložte je do zvukotěsných nádob, abyste předešli napadení škůdci

Konzervy a zavařeniny: Lze je skladovat na policích, mimo dosah přímého slunečního světla.

Cibule a česnek: Skladujte je ve větraných koších nebo síťovaných sáčcích, aby měly přístup vzduchu.

Brambory: Skladujte v temnu a chladu, nejlépe v krabicích nebo jutových pytlích.

Skladovací boxy a bedny

Úložné boxy a bedny se hodí k uspořádání potravin a udržení pořádku. Mezi nejčastěji používané patří:

Plastové boxy: jsou vhodné pro skladování suchých potravin, jako je mouka, cukr, těstoviny a luštěniny. Vybírejte si krabice s těsnícím víkem, aby se do nich nedostala vlhkost a škůdci.

Dřevěné boxy: Ideální pro skladování ovoce a zeleniny, které potřebují cirkulaci vzduchu. Můžete je použít na jablka, hrušky nebo i kořenovou zeleninu, jako je mrkev a řepa.

Skleněné dózy: Jsou skvělé pro skladování ořechů, semínek a sušeného ovoce. Sklo neabsorbuje pachy a udržuje potraviny čerstvé.

Dózy a nádoby

Dózy a nádoby různých velikostí jsou pro efektivní skladování potravin nezbytné. Lze je uzavřít a chránit tak to, co je uvnitř.

Vzduchotěsné nádoby: ideální pro skladování potravin, které jsou náchylné k vlhkosti, jako jsou sušenky, cereálie a káva.

Keramické nádoby: Vhodné pro skladování soli, cukru a mouky. Keramika udržuje stálou teplotu a chrání před světlem.

Nerezové nádoby: Ideální pro skladování potravin v lednici, například zbytků jídel, salátů a podobně. Nerezová ocel je hygienická a snadno se čistí.

Regály a police

Regály a police pomáhají maximalizovat úložný prostor a udržovat pořádek. Úzké regály zaplní každý nevyužitý kout na kuchyňské lince, zatímco police lze umístit do výšky.

Nastavitelné regály: Umožňují nastavit výšku polic podle velikosti ukládaných potravin.

Nástěnné police: Jsou ideální pro ukládání menších dóz a nádob, aby byly snadno přístupné.

Kovové regály: Odolné a snadno se čistí, vhodné pro skladování těžších předmětů, jako jsou konzervy a velké nádoby na potraviny.

Skladování v lednici a mrazáku

Některé potraviny vyžadují skladování v lednici nebo mrazáku, aby zůstaly déle čerstvé.

Ideální teplota v lednici se pohybuje v rozmezí 1-4 °C. Skladujte zde mléčné výrobky, maso, ryby a zeleninu, která vyžaduje chlazení (např. salát, brokolice). Teplota v mrazáku by se měla pohybovat kolem -18 °C. Zamrazte maso, ryby, chléb a zbytky jídel, které plánujete sníst později. Používejte mrazicí sáčky nebo nádoby, které zabraňují přístupu vzduchu.

Efektivní skladování potravin je nezbytné pro zachování jejich kvality a snížení množství odpadu. Zajistěte správné skladovací podmínky, které zajistí delší trvanlivost a čerstvost potravin.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť