Home Ložnice inspirace 6 zajímavých nápadů, jak si vyrobit čelo postele

6 zajímavých nápadů, jak si vyrobit čelo postele

by Martin Stropko

Nemáte se večer o co opřít, když si chcete v posteli přečíst knížku nebo pustit film? Padá vám polštář za postel nebo si jen ze spaní odíráte ruce o hrubou zeď za hlavou? Pořiďte si k posteli čelo. Kromě praktických důvodů vás k tomu může vést i snaha o oživení a ozdobení postele a ložnice. Účel čela si však rozmyslete dříve, než se pustíte do výroby, protože podle něj určíte nejen materiály potřebné k výrobě, ale i způsob jeho uchycení. Jiné materiály budete muset zvolit, pokud se chcete o čelo postele opírat, jiné zase, pokud bude sloužit jen jako ochrana před studenou zdí a jako okrasný prvek. Čelo postele můžete vyrobit ze spousty materiálů, a to jak nových, tak i recyklovaných.

560042018

 

Za postel můžete postavit jakýkoliv paraván, staré palety nebo překližku natřenou libovolnou barvou, případně polepenou tapetou nebo fototapetou. Čelo vytvoříte i z přírodních větví nebo starých hokejek, pádel či skateboardů. Nad čelo postele můžete připevnit i záclonovou tyč a na ni věšet různobarevné závěsy. Ty je ideální na spodní straně zatížit, aby moc nevlály. Když připevníte druhou tyč ke stropu, můžete si tak vytvořit i lehký baldachýn. Možností je opravdu nepřeberně a je jen na vás, co si vyberete. Vyrobené čelo je pak nejjednodušší pověsit na zeď za postelí, můžete ho však namontovat i přímo k posteli, případně jím nahradit čelo původní.

1) Čelo z knih

Vášnivý čtenáři uvítají čelo postele vyrobené ze spousty starých knih. Ty můžete buďto jednoduše poskládat za postel do sloupečků, případně z nich vyrobit skutečné čelo. Jak na to? Sežeňte si dostatečně velkou překližku, zaznačte si na ní výšku matrace, ať víte, odkud na ni můžete umisťovat knihy a ty si na desku zkusmo vyskládejte. Jakmile vše vypadá podle vašich představ, tak knihy k desce přibijte malými hřebíčky. Knihy můžete nechat zavřené, ale lépe vypadají otevřené. Vždy nechejte nahoře pár volných stránek, kterými hřebíčky zakryjete. Jestliže by vám při uléhání vadilo jejich šustění, tak je ke zbytku stránek přilepte.

2) Čelo ze starých oken

Měníte okna a nevíte co dělat s těmi starými? Vyrobte z nich čelo postele. Ideální jsou stará dřevěná okna, která jsou členěná. Pokud vám nevadí sklo, tak se jen ujistěte, že v rámech dobře drží, zkontrolujte, zda se někde neodlupuje barva a okna můžete pověsit nad postel. Pokud se původní nátěr odlupuje a chcete tuto patinu zachovat, opatrně odstraňte nesoudržné části barvy a povrch přetřete nebo přestříkejte bezbarvým matným lakem. Když se vám patina nelíbí, tak starou barvu obruste a okna přetřete. Okna můžete před pověšením nad postel i vysklít, ale ujistěte se, že někde nezůstal nějaký ostrý střep. Otvory po sklech můžete nechat prázdné, ale můžete je také vyplnit třeba fotkami či polštářky. Podobně jako stará okna můžete využít i rám obrazu či zrcadla.

3) Čalouněné čelo

Ani čalouněné čelo postele není moc složité na výrobu. Základ vytvoříte buď z překližky, lamina, dřevotřísky či MDF, případně sešroubujete z dřevěných desek nebo použijte polystyren. Je jedno, jak bude základní konstrukce vypadat, protože ji skryjete čalouněním. Dejte si však pozor na ostré hrany a výstupky. Na připravenou vnitřní konstrukci si ušijte látkový potah, který půjde lehce sundat, abyste jej mohli v případě potřeby vyprat nebo vyměnit.

Čalounění můžete změkčit vrstvou polyuretanové pěny, silnější látky nebo vatelínu. Šikovnější zvládnou vytvořit i prošívání. Když použijete pevnou desku a šití máte v malíku, můžete si vytvořit tvarované čelo. Pokud šití nezvládáte, vezměte pevnou desku a přitlučte k ní polštáře, respektive jejich povlaky. I tak vytvoříte měkké čelo, o které se bude radost opírat. Pokud byste chtěli potahy čas od času vyprat, tak polštáře k čelu připevněte třeba patentkami nebo suchým zipem. Měkké čelo vytvoříte jednoduše i z matrace povlečené libovolným potahem, kterou postavíte za postel.

4) Čelo ze starých dveří nebo okenic

Vyrobit čelo postele ze starých okenic nebo dveří není nic složitého. Stačí odmontovat veškeré kování, obrousit starý lak (nejlépe elektrickou bruskou) a natřít je na novou barvu. Výběr odstínu je jen na vás, vybírejte ale raději vodou ředitelnou barvu určenou na dřevo. Jestliže si vyberete jasný odstín, možná budete muset použít i základovou bílou barvu. Když se vám nebudou líbit případné trhliny nebo nerovnosti povrchu, tak je před natíráním zapravte tmelem. Patinu můžete zachovat stejně jako při výrobě čela ze starých oken. Jakmile poslední nátěr zaschne, stačí dveře či okenice upevnit k posteli nebo na zeď za ní.

5) Provázkové čelo

Jestliže se nechcete o čelo postele opírat a jde vám hlavně o jeho designovou stránku, vyrobte ho z provázků. Stačí si připravit rám z dřevěných lišt či hranolků, do něj v pravidelných vzdálenostech navrtat otvory a jimi provléct různobarevná lana či silnější provázky, která na koncích zajistíte uzlíky. Pomocí barev a různého propletení vytvoříte rozličné obrazce, které můžete snadno změnit. Navíc můžete na lanka zavěšovat libovolné fotky či obrázky stejně jako na nástěnku u pracovního stolu, a to třeba pomocí kolíčků. Pokud chcete mít celistvé čelo, tak lanem propleťte celý rám.

6) Svítící čelo

Máte rádi romantickou atmosféru v ložnici? Vyrobte si svítící čelo postele. Stačí vytvořit dřevěný rám, nejlépe i s vnitřním členěním, natřít jej na bílou či jinou světlou barvu a z přední strany potáhnout průsvitnou látkou či papírem, případně tapetou. Jakmile máte rám připravený, tak na jeho zadní stranu připevněte světelný řetěz, kterým látku či jiný potahový materiál prosvětlíte. Pomocí řetězu můžete vytvořit i různé světelné obrazce. Rám můžete nechat také bez látky, pak však volte ozdobný světelný řetěz, protože bude vidět. Aby bylo čelo zajímavější, můžete na vnitřní členění použít třeba větve.

Vyráběli jste si vlastní čelo postele? Co jste na jeho výrobu použili?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť