6 triků, které vám ulehčí uklízení

Foto: © pixabay.com

Pro většinu lidí není uklízení právě nejoblíbenějším trávením volného času. Zda se nám to líbí nebo ne, vyhnout se mu prostě nedá. Zda jde o pravidelné nebo velké uklízení, určitě oceníte několik dobrých rad, které vám ušetří čas a námahu.

Foto: © pixabay.com

1. Uklízení si naplánujte

Pravidelné uklízení lze zvládnout za několik hodin. V případě, že plánujete velké uklízení, měli byste si ho naplánovat. Ideální je, pokud se do toho pustí vícero lidí a práci si rozdělíte. Pokud jste na to zůstali jen vy, klidně si uklízení naplánujte i na 2 – 3 dny. Umývání oken, čistění koberců nebo uklízení ve skříni dá přece jen zabrat.

Foto: © pexels.com

2. Začněte od stropu

S uklízením vždy postupujte od stropu směrem dolů. To znamená, že jako první poometajte prach a pavučiny ze stropu, pokračujte okny a nakonec vysajte a umyjte podlahu. V opačném pořadí to prostě nefunguje, protože byste si čistou podlahu opět zašpinili nečistotami ze stropu nebo parapetních desek.

3. S čistícími prostředky to nepřehánějte

Nepoužívejte zbytečně velké dávky čistících prostředků. Kromě toho, že to není ekologické a ani ekonomické, si tím zbytečně přidáte ještě více práce. Pokud použijete příliš hodně přípravku na čištění, bude náročnější a zdlouhavější než vše smyjete a otřete. Navíc tímto způsobem můžete poškodit i nábytek nebo plochy, které čistíte.

Foto: © pixabay.com

4. Speciální přípravky a potřeby na uklízení

Na každý povrch byste měli používat přípravek, který je na to určený. Jinou starostlivost vyžadují dřevěné podlahy a jinou dlaždice. Nevhodným přípravkem si také můžete uklízení zkomplikovat. Především choulostivé jsou nerezové povrchy, vodovodní baterie apod. Na umývání podlahy používejte raději moderní mop, než smeták s hadrem jak to bylo kdysi ve zvyku. Ušetříte si tím skutečně mnoho námahy. Připravit byste měli i hadru na hrubou špínu, hadřičku na leštění a prachovku.

5. Úložné boxy

Nebaví vás při uklízení koupelny neustále odkládat všechnu kosmetiku bokem a potom ji zase ukládat zpět? Úložné boxy jsou v tomto směru víc jak užitečné. Koupelna se uklízí poměrně často a tak tohoto pomocníka určitě oceníte. Všechnu kosmetiku a jiné maličkosti uložte do boxu místo toho, aby ste měli věci vyložené na poličkách. Stačí odložit box, utřete prach nebo umýt vanu a položit ho zpět.

6. Vyzkoušejte „babské rady“

Dělali jste palačinky a podařilo se vám je připéct? Na vyčištění připálené pánvičky nebo hrnce vám postačí obyčejná soda bikarbona a voda. Smícháním vytvoříte pastu, kterou potom nádobí vyčistíte. Soda bikarbona vám pomůže vyčistit i skvrny na sedačce. Nasypte ji na flek a přetřete vlhkou hadřičkou.

Dalším skvělým pomocníkem je citron, který je vhodný i na nerez a vodovodní baterie. Kromě toho dokáže vyčistit i mikrovlnku. Stačí dát citron do misky s vodou, vložit ji do mikrovlnky a zapnout na 2 – 3 minuty. Nečistoty ve vnitř potom stačí utřít hadrou.

Foto: © pixabay.com

Jaké triky používáte u uklízení? Spoléháte se na chemické přípravky nebo máte osvědčené domácí recepty?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Related posts

Jak účinně čistit nábytek v dětském pokoji

Oprava poškozených noh stolů a židlí

Oprava prasklin a trhlin v tkanině